Ziua Mondială a Fotografiei – istoric și semnificații

Ce reprezintă Ziua Mondială a Fotografiei?

Ziua Mondială a Fotografiei se sărbătorește anual pe 19 August și marchează momentul în care guvernul francez a achiziționat brevetul pentru procesul de dagherotipare. Procesul de dagherotipare este un proces fotografic care creează imagini foarte detaliate pe o foaie de cupru cu un strat subțire de argint.

Definiția fotografiei este literalmente „desenarea luminii”, definiție formulată de omul de știință britanic Sir John Herschel în 1839. El a folosit cuvântul grecesc phōtós, care înseamnă „lumină” și graphê, care înseamnă „desen sau scriere”. 

Ziua Mondială a Fotografiei cere participanților să distribuie o fotografie a “lumii” lor. Aceasta care poate include orice acestia consideră reprezentativ pentru universul exterior sau interior ce îi definește.

Când au apărut cabinele foto?

Apariția cabinelor foto a reprezentat un pas important spre modernizarea fotografiei.

Acestea au început să apară în ultimele două decenii ale secolului al XIX-lea. Primele aparate de acest fel captau fotografiile prin tehnologia ferotipiei; pe parcursul anilor 1890 au apărut chiar și cabinele fotografice operate cu monede.

Un pionier în domeniul acestui tip de fotografiere a fost Conrad Bernitt. Cabina lui – supranumită și ”Bosco-Automat” – a apărut în 1890 și în foarte scurt timp a devenit o piesă nelipsită de la târguri, expoziții și concerte. Pe lângă fotografiile făcute de Bosco-Automat, publicul avea posibilitatea de a cumpăra și rame foto micuțe manufacturate cu minuțiozitate pentru a fi păstrate, la nevoie, chiar și în portmonee.

În 1925 primul prototip de photo booth a fost construit de germanul Car Sasse în New York. Acesta era dotat cu perdele pentru a nu lăsa lumina în cabină în momentul fotografierii, ceea ce conferă o calitate mai bună fotografiilor. Procesul de fotografiere dura aproximativ 10 minute; plătind 25 cenți, oamenii au primit 8 fotografii în mână. Moda fotografiilor la minut a avut impact la publicul american, iar din acel moment popularitatea cabinelor foto este în continuă creștere.

Dar în România? La Cluj? 

În Romania  prima cabina fixa foto instant a apărut în jurul anilor 1990 în București. Acesta era amplasată într-o stație de metrou fiind utilizată strict pentru fotografii de tip ID.

20 de ani mai târziu, sub egida BW Photo Booth (pionieri ai cabinelor foto în România) în Cluj-Napoca a fost introdusă prima cabină foto care includea varianta de foto distractivă. Acesta a fost inaugurată pe 7 martie 2010 la Polus Center (astăzi VIVO! Cluj-Napoca).

Văzusem deja conceptul în Statele Unite. La noi erau doar câteva aparate unde puteai să faci niște foto tip ID în București în stațiile de metrou. Nu era ceva dezvoltat și partea de foto fun lipsea cu desăvârșire. Așa că am zis să încercăm” (Wass János, cofondator BW Photo Booth)

Idea a fost foarte bine primită de iubitorii forografiei din întreaga țară. Astfel, astăzi firma operează 32 de cabine foto – dintre care 23 sunt fixe amplasate în centre comerciale, 7 sunt mobile la care se adaugă și celebru photo bus și Căsuța BW Photo Outdoor din Parcul Iulius Cluj-Napoca.

Baia Mare – VIVO! Baia Mare

Brașov – CORESI SHOPPING RESORT

București – AFI COTROCENIPROMENADA MALLMEGA MALLBUCUREȘTI MALL, PLAZA ROMÂNIAPARKLAKE

Cluj-Napoca – VIVO! Cluj-Napoca, IULIUS MALL Cluj-Napoca , IULIUS PARK Cluj-Napoca 

Constanța – VIVO! ConstanțaCITY PARK MALL

Galați – SHOPPING CITY Galați

Iași – IULIUS MALL Iași

Satu Mare – SHOPPING CITY Satu Mare

Sibiu – SHOPPING CITY Sibiu

Suceava – Iulius Mall Suceava

Târgu Jiu – SHOPPING CITY Târgu Jiu

Târgu Mureș – SHOPPING CITY Târgu Mureș

Timișoara – SHOPPING CITY TimișoaraIULIUS TOWN 

Ce vă propune BW Photo Booth cu ocazia Zilei Mondiale a Fotografiei?

De Ziua Mondială a Fotografiei, te provocăm la un concurs haios de fotografie distractivă și expresivă. Vom recompensa primele 10 cele mai reusite fotografii cu o sesiune gratuită la cabinele noastre. 

Iata ce trebuie să faci:

  1. Alege sau fă o fotografie distracivă cu tine singur, alături de prieteni sau persoane dragi care consideri că reflectă lumea ta (exterioară sau interioară)
  2. Postează această fotografie într-un comentariu care reacție la postarea concurs de pe pagina noastră de Facebook –  aici 
  3. Roagă-ți prietenii să te susțină cu LIKE pentru a-ți crește șansele de căștig. 

 Fotografiile cu cel mai mare număr de LIKE-uri câștigă fiecare câte o sesiune foto instant gratuită. Vom acorda 10 premii. 

Ești gata să ne impresionezi cu cea mai simpatică față a ta? 

 

intră pe site